Geschiedenis

De geschiedenis van Duvel Moortgat is er een van respect voor traditie en familiewaarden. Vandaag waakt de vierde generatie van de familie Moortgat over de erfenis van stichter Jan-Leonard Moortgat en zijn twee zonen Albert en Victor.

1923: De lancering van Duvel

Het einde van de Eerste Wereldoorlog indachtig, krijgt het nieuwe bier oorspronkelijk de naam "Victory Ale" mee. Schoenmaker Van De Wouwer beslist echter anders tijdens een degustatie: Hij omschrijft het bier als "een echte Duvel". Een goddelijke ingeving? Vanaf 1923 wordt het bier onder deze naam op de markt gebracht, geen evidentie in het katholieke Vlaanderen van die tijd. De productie start traag met slechts enkele bakken in 1923. De grote doorbraak komt er in de jaren ’70, wanneer door een doordachte marketingstrategie meer en meer mensen de kwaliteiten van dit unieke bier leren kennen en waarderen. Echte liefhebbers weten wellicht wel dat er ook een variant van de klassieke, rode Duvel bestaat, nl groene Duvel. Zij wordt gecreëerd in de jaren ’60 naar aanleiding van de Gentse Feesten, waar er vraag is naar een lichter bier. Groene Duvel is tot op vandaag nog steeds verkrijgbaar in het kerngebied rond de brouwerij en in een aantal selecte horecazaken in het Brusselse. Haar succesbier indachtig wordt de groep in 1999 bij de beursgang herdoopt van brouwerij Moortgat naar Duvel Moortgat.

1930: Creatie van Bel Pils

Bel Pils, de luxepils van Duvel Moortgat, kent een woelige periode van naamwissels. Het wordt in 1930 geboren als Extra Blond. Van ’76 tot ’91 gaat Bel Pils door het leven als Extra Pilsner om in ’91 zijn definitieve naam te krijgen. Met zijn bittere smaak is Bel Pils één van de meest authentieke en traditionele Belgische pilsbieren. Het bier verkrijgt zijn typische karakter door het gebruik van hop van Saaz.

1945: Het Vedett-verhaal

In 1945 ziet een derde vaste waarde van de brouwerij, nl het premium bier Vedett, het levenslicht. Oorspronkelijk is het bier één van de talrijke Exportbieren die in die periode populair waren. In 1965 krijgt Vedett echter zijn huidige naam. Aanvankelijk vindt Vedett vooral ingang binnen een aantal lokale cafés rond de brouwerij. Aansluitend op een groeiend succes in trendy cafés, krijgt het meest eigenzinnige bier van Duvel Moortgat in 2003 een eigen verkoopteam en site toegewezen. Dit resulteert in een vernieuwd, hip en lichtelijk absurd imago dat het bier een nieuwe elan heeft gegeven.

Jaren ’50 – ‘80: Derde generatie Moortgat

Vanaf de jaren ’50 neemt de derde generatie Moortgat het roer over: Bert en Marcel Moortgat en de twee broers Leon en Emile Moortgat. In de jaren ’80 vervoegt ook Ben Gevaert de groep. Onder hun impuls wordt de brouwerij technisch en commercieel verder uitgebouwd.