Geschiedenis

De geschiedenis van Duvel Moortgat is er een van respect voor traditie en familiewaarden. Vandaag waakt de vierde generatie van de familie Moortgat over de erfenis van stichter Jan-Leonard Moortgat en zijn twee zonen Albert en Victor.

1871: De oorsprong

In 1871 staat Jan-Leonard Moortgat, een afstammeling van een brouwersfamilie uit Steenhuffel, samen met zijn vrouw Maria De Block aan de wieg van de toenmalige boerderij-brouwerij Moortgat. Op dat moment is de nieuwgeborene slechts één van de 4000 brouwerijen die rond de eeuwwisseling actief zijn in België. De beginperiode is dan ook niet bepaald gemakkelijk: Jan-Leonard probeert die eerste pioniersjaren een reeks hoge gistingsbieren zoals Stavelot aan de man te brengen. Met wisselend succes. Dankzij een combinatie van gedrevenheid, brouwerspassie en vakmanschap, weet Jan-Leonard echter na verloop van tijd een trouw klantenbestand uit te bouwen, niet enkel in de omgeving van Breendonk, maar zelfs tot bij de Brusselse burgerij. Getuige hiervan: de opening van een depot in Laken. Het begin, zo blijkt, van een nu al ruim honderddertigjarig durend succesverhaal...

Albert & Victor1900: De tweede generatie Moortgat

De zaken floreren intussen en ook Jan-Leonards beide zonen, Albert en Victor, stappen in de zaak. De taken worden netjes verdeeld: Albert wordt de brouwer, Victor verzorgt de levering via paard en kar naar Brussel. De Eerste Wereldoorlog brengt België in contact met Engeland en vooral met Engelse Ales, die rond die periode een behoorlijke populariteit genoten.

1918-1923: De aanloop tot een succesproduct

Albert besluit eveneens een graantje van het succesverhaal van de Engelse ales mee te pikken en een bier te ontwerpen naar Engels model. Voor de creatie van een dergelijke ale is een staaltje plaatselijke gist echter onontbeerlijk.

Albert trekt dus naar Schotland, waar hij aanvankelijk botst op heel wat tegenstand van de lokale brouwers. Het is pas na een ware odyssee langs lokale brouwerijen dat hij uiteindelijk het begeerde staaltje in handen krijgt. Tot op vandaag wordt nog altijd gist van diezelfde stam gebruikt!